İslam dininde evliliğin başlangıcını imam nikahı oluşturur. Diğer bir ismi de dini nikah olan imam nikahının, bu isimle anılmasının sebebi hocalar tarafından kıyılıyor olmasıdır. Aslında imam nikahını hocalar kıyacak diye bir şart yoktur. Nikahın nasıl kıyıldığını ve usullerini bilen herkes bu nikahı kıyabilir.
İmam Nikahı için Gerekenler Nelerdir ?
Gönül Rızası: Kadın ve erkek iki tarafında onay vermesi ve nikaha rıza göstermesi, imam nikahının en önemli şartıdır. Nikahın geçerli olması için onay vermek şarttır.
Mehir: Nikahta erkeğin kadına verdiği maddi yükümlülüktür. Mehirde tarafların mutabık kaldığı kesin bir miktar belirlenmesi zorunludur. Konuşulan ve kesinleşen mehir miktarı nikahın sona ermesi durumunda kadının hakkıdır ve kendisinde kalmalıdır.
İlan Etmek: İmam nikahının bir diğer şartı da kıyılan nikahı çevreye duyurmak ve haberdar etmektir. İlan etmenin asıl amacı dini açıdan fitnenin önüne geçmektir.
Aile onayı: Anne-babanın gönül rızasının da olması imam nikahında olması gereken bir durumdur.
Şahitlik: İmam nikahında en az iki erkek şahit olmalıdır. Sayının isteğe bağlı olarak artırılabilmesi söz konusudur. Şahitlerin nikahın kıyılma esnasında orda bulunmaları gerekmektedir.
Nikahta Düzenlenen Yazılı Belge
Nikah akdi oluşturulurken düzenlenen belgeye; nikahın tarihi, nikahı kıyılan kadın ve erkeğin adı soyadı, hazırda bulunan şahitlerin adları ve soyadları, nikahı kıyanın adı ve soyadı yazılmaktadır. Nikah akti denilen bu belge, nikahı kıyılan çifte teslim edilmektedir.
Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Medeni Kanununa binaen imam nikahının kıyılabilmesi için resmi nikahın kıyılması zorunludur. Aksi durum yasal suç teşkil etmektedir. Nikah kıymakla yetkili kimseler ve nikahı kıyabilecek donanımda olan kişilerin, nikahı kıymadan önce resmi nikahın kıyılıp kıyılmadığını sormaları gerekir.
İmam Nikahının Kıyılışı
Hali hazırda bulunan gelin ve damatla birlikte en az iki adette şahit bulunmalıdır. Nikahı kıyan kişi gelinin ve damadın nikaha onay verdiklerini ve kabul ettiklerini teyit ettikten sonra şahitlerinde bu nikaha şahitlik ettiğine dair onaylarını alır ve nikahı gerçekleştirir. Nikah akdi olan ve içinde gelin ile damadın adı soyadı, şahitlerin adı soyadı olan belgeyi doldurarak nikah kıyma işlemini tamamlamış olur.
Vekalet Yoluyla Kıyılan Nikah
İmam nikahı vekalet yoluyla da kıyılabilmektedir. Gelin ve damat vekil olarak seçtikleri bire kişiye vekalet verirler. Bu kişiler erkek olmalı ve farklı iki kişi olmalıdır. Vekil kişiler, şahitlerin önünde nikahı kıyan kişiye onay verip, nikahın gerçekleşmesini sağlarlar. Bu şekilde vekaletle nikah işlemi yapılır ve nikah kıyma işlemi neticelenir. Vekaletle imam nikahı günümüzde çok tercih edilen bir durum değildir.
İmam nikahı resmi nikahın kıyılmış olma şartı ile kıyılabilmektedir. Ailelerin onayı, evleneceklerin rızasının olması, kararlaştırılmış mehir miktarının kabulü ve şahitlerin hazırda bulunması nikahın kıyılmasına yeterlidir. Nikah akdi gerçekleştikten sonra nikahı duyurmakta önem arz etmektedir.
Sevgilimizle günaha girmemek için imam nikahı kıyabilir miyiz ve nereye başvurmamız gerekir
İmam nikahı kıyılabilmesi için resmi nikahın olması gerekmektedir. Fakat bazı hocalar resmi nikah olmadan da imam nikahı kıyabiliyor. İmam nikahı için Camii hocasına başvurmanız gerekiyor.